Välj en sida

Är du glad åt dina tankar? För många är svaret nej. Det kan till och med kännas som att man är fast med dem och sina känslor. Att världen utanför ser kanon ut, men känns onåbar på något sätt.

Monkey mind
Buddismen liknar tydligen vårt sinne vid en liten apa som kikar ut genom våra fem sinnen. Apor är impulsiva rackare som hittar på bus när du minst anar det.

Jepp, jag har en. Ibland ett helt ap-hus tror jag 😂.

För att hantera apan försöker vi distrahera den och lugna ner den. Jag tänker att det är alla ”snabba kickar” som att shoppa.. ta ett glas vin.. moffa i sig en påse godis.. surfa alldeles för mycket på nätet osv. Typ fly från vardagen. Men det resulterar snarare i att apan blir ännu spattigare av att vi försöker kontrollera den.

Så får du sinnesro
Lösningen är motsatsen; för att få lugn o ro måste vi släppa sinnet fritt. Först då kan den lugna ner sig och vi kan på riktigt känna och veta vad som är rätt och bäst för oss.

Hur gör man då detta? Hur släpper man apan (förlåt.. sinnet) fri utan att oroa sig att den ska riva ner hela huset? Första steget är att förstå att ditt sinne stänger in sig själv genom att dagligen köra en gammal film med en historia om vem du är, vad du tror på och gör allt den kan för att hålla den kvar. Jag ser framför mig hur den bullat upp sig i soffan ordentligt med filtar.. kuddar och typ maraton-kollar ”Filmen om mig” som en annan gör med Netflix-serier ibland (who.. me..? Oh yes..).

När sinnet löper amok kan det kännas bättre att försöka kontrollera den. Jag köper det. Att vara beredd, ha en plan A.. B o C för allt som kan komma att hända. Men, sanningen är att vi inte vet vad som kommer att hända. Känslan av att vara trygg, lugn och nöjd kommer ifrån att upptäcka sitt riktiga jag.

Meditation är en av de bästa sätten att finna den ro som faktiskt finns inuti dig. I meditation går du bortom din lilla apas tjatter och kaos till att hitta den inre tystnaden och medvetandet.

Min lilla apa finns där. Den kommer nog alltid göra det, men märker i alla fall att min film börjar bytas ut. Spännande.

Källa: http://www.awaken.com/2015/07/deepak-chopra-how-to-set-your-mind-free/

Share This