Välj en sida

Att ständigt utvecklas och utbilda dig själv är något av det viktigaste du kan göra. ”Gud vad jobbigt” kanske du tänker.. tillbaka till skolbänken liksom. Men nej.. det är långt ifrån vad det handlar om.

Ny kunskap är så mycket mer än hur attraktiv du blir på arbetsmarknaden (för det blir du såklart med alla nya färdigheter du lär dig). Allt du lär dig påverkar allt du redan kunde. En ny idé kan ju ställa allt man visste om det området på ända.

Under en period läste jag idéhistoria på universitetet. Jag ville prova på att plugga där och tog en lös kurs. Tvekade lite eftersom jag undrade vad jag skulle ha för nytta av det, men bestämde mig i alla fall. Och de där 20 poängen Idéhistoria har faktiskt påverkat mitt liv ganska mycket. Det gav mig ett helt nytt sätt att tänka och förstå hur de olika vetenskaperna hänger ihop. Medicin.. fysik.. teknik. Ibland blir det mer tydligt hur viktigt det kan vara att ha god allmänbildning. Förra veckan vid ett möte med en ny kund, diskuterade vi Archimedes och teorin kring hans princip om vätska och tyngd. Ganska otippat läge men på mötet ändå rätt väsentligt och lite kul.

7 tips hur du skaffar ny kunskap

  1. Online – Googla på ämnet du är intresserad av. Finns hur mycket som helst. Går själv en online utbildning jag sneglat på i flera år, Marie Forleos B-School. I år bestämde jag mig och kan säga att tre veckor in i programmet, som kommer att löpa under hela året, känner jag redan att det är värt pengarna. De nya kunskaperna har tex gjort att jag kunnat lägga upp den här nya sidan i WordPress. Något jag knappt ens kände till för 4 veckor sen!
  2. Föreläsningar – Det ordnas massor med tema-frukostar och föreläsningar. Kolla på nätet vad som händer i din stad eller googla på någon av dina favoritföreläsare.
  3. Mässor – Större mässor har alltid föreläsare du kan ta del av.
  4. Biblioteket – Låna och läs om det ämne du vill lära dig mer om. Gratis och hur stort utbud som helst.
  5. Youtube – Har nästan alltid någon föreläsning på när jag åker bil. Finns ämnen om det mesta.
  6. TED talks – Tvärvetenskapligt forum med generella som ingående föreläsningar i olika ämnen.
  7. Bjud på lunch/fika – Du kanske har någon du beundrar eller helt enkelt vill lära dig mer av? Hör av dig och be att få bjuda på lunch eller fika mot att du får ställa frågor och lära dig det du vill av honom/henne.

Det är egentligen bara din egen kreativitet som sätter gränserna till hur du ska lära dig och vad.

Share This