Välj en sida

Igår diskuterade jag privatekonomi, med en fantastisk kvinna 80+ och för mig viktig förebild. I den här videon berättar jag om hennes avgörande insikter i 60 års åldern som lett till den ekonomiska frihet hon kan njuta av idag.

https://www.youtube.com/watch?v=ricMlO0rbdw&list=UUQUxuXa7zBT_Z3zckUJKkBQ&index=9

Men jag vet inte var jag ska börja, hur tänker man?! Här är några steg som kan ta dig vidare:

# 1 – Kartlägg nuläge. Hur ser din ekonomi ut idag? Trygghet startar med att vara ärlig inför sig själv. Har du eller du och din sambo/man faktiskt kartlagt tillsammans era totala inkomster och utgifter? Har ni balans eller är utgifterna för stora? I många hushåll är det endast en av parterna som har koll, betalar räkningar osv. För att ta dig vidare måste du veta hur förutsättningarna ser ut, på riktigt.

# 2 – Hur vill du att din framtid ska se ut? De flesta planerar sommarsemestern varje år men endast 3% planerar för en horisont längre fram. Var en av dem. Hur vill du kunna leva om 5 år, om 10 år? När vill du gå i pension och hur tror du att du vill leva då?

# 3 – Vad kan du göra idag för att komma ett steg närmare den ekonomi du vill ha? Har du den kunskap du behöver eller kan du gå någon kurs, läsa en bok? Har du någon i din närhet som är duktig på privatekonomi som du kan lära dig av? Kan du boka ett möte med banken för att se över lån, ordna med auto-spar, aktie spar el liknande?

# 4 – Använder du dina styrkor? Som att jag alltid velat driva eget företag och hittade en bransch där du kan lära dig att bli duktig steg för steg och bygga successivt. Jag tror många går runt med kapacitet och styrkor som kan förbättra situationen de lever i om de bara används. Tro på dig själv. Lyft din kapacitet, finns det färdigheter och sidor du kan använda bättre?

Jag tror att fler kvinnor borde ta makten över sin ekonomi och inte förlita sig på sin partner eller tänka ”det löser sig”. Vi vet redan att pengar i sig kommer inte att göra dig lycklig och man kan känna sig rik på väldigt många andra sätt såsom kärlek.. hälsa.. hobbys..vänner.. familj.. gemenskap.. frihet.. osv.

Men FRIHETEN att kunna ge till sina nära om man vill och leva det liv man vill. Det kommer inte av sig själv men det finns oändligt med möjligheter. Ge inte upp eller tänk att det är för krångligt. Min mentor tyckte jag hade mycket tid framför mig. Som 45 kändes det skönt då man ibland rusar på och har panik vissa dagar =D. Ta det steg för steg och gör det du kan nu. Vi behöver bli fler exempel som kan visa nästa generation en ljusare framtid, att ödet ligger i våra egna händer. Så.. kartlägg – planera & ta action!

 

Share This