Välj en sida

Livet måste ibland få vara lite obekvämt. Som när sonen klagade då han blev satt i skidskola tre dagar för att lära sig slalom. Första turen ner till själva skidskolan innebar stor möda och besvär då han inte ens vågade ställa sig upp och glida en liten bit. Med ett ömmande hjärta hade det varit lätt att säga ”vi struntar i skolan Albin, du behöver inte”. Men istället bad jag honom att ge det två lektioner, skulle han sedan fortsätta klaga kunde vi ta ett nytt snack om det hela. Ibland måste något vara jobbigt, innan det blir kul. Det vet jag. Nu har jag även läst om det i en bra bok.


Lär känna din skuggsida

Christina Andersson (Compassion Effekten, att utveckla självtillit och inre trygghet, 2016) skriver om att utveckla stresstolerans när vi befinner oss på ”skuggsidan av ditt personliga Mount Everest” eller en rejäl mental uppförsbacke. Albin befann sig helt klart på skuggsidan av Järvsöbacken.

När du står inför en uppgift som väcker rädslor, obehag eller tvivel kan det leda till ångest och få oss att ge upp för tidigt. Men det här är en stresstolerans du faktiskt kan bygga upp! Att utveckla compassion eller självmedkänsla är inte vara självupptagen, bli mesig eller svag. Utan att visa respekt, vara ömsint och hänsynsfull mot sig själv vid motgångar. Livet GÖR ont ibland och vägen mot framgång är oftast krokig. Utvecklar du din compassion rustar du dig att använda mer av din uthållighet och tålamod istället för att ge upp för tidigt.


FAVVO – en strategi

FAVVO står för förståelse (och självförlåtelse), acceptans, vänlighet, värme och omsorg.

FÖRSTÅELSE för den du är, din personlighet, ditt temperament och tankar som gör att du känner som du gör. En del faktorer i livet leder till en del lidande. Allt är inte glass och ballonger hela tiden och ska heller inte vara det.

ACCEPTANS – Inför hur situationen är just nu. Döm inte dig själv eller sök bortförklaringar. Se problemet för vad det är.

VÄNLIGHET – Var snäll mot dig själv och slå inte ner på dig själv när du redan har det jobbigt.

VÄRME – Sök värme hos en vän eller familjen. Emotionellt eller fysiskt. Ett samtal, en kram eller värme genom att svepa in sig i en filt, en bastu eller ta varm kopp te. Värme signalerar trygghet och ger oss större kraft.

OMSORG – Ge dig själv omsorg. Fråga dig själv vad du behöver just nu för att ta hand om dig själv? Det handlar eg inte om belöning som godis eller shopping när något känns svårt utan tex att lägga sig tidigare för att sova eller dra ner på aktiviteter i kalendern för att få andrum.

Backen, jag och lärarna gav nog en blandning av FAVVO till Albin. Efter andra lektionen susade han ner med orden ”-Mamma, det här är ju kuuuuul”. Han växte och jag fick ytterligare en lektion i ledarskap.

Share This